sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

Pannukakku

Tänään rupesi tekemään mieli pannukakkua ja muokkasin vanhan ohjeen uuteen uskoon.
1 l maitoa
4 munaa
3 rkl sokeria
1 tl suola
4 dl grove mix jauhoja
ripaus vaniliinisokeria

Kaada kaikki ainekset kulhoon ja sekoita. Anna nousta n.10 minuuttia.
Kuumenna uuni 200-asteiseksi.
Kaada taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Kypsennä n. 20-30 minuuttia uunissa. Kypsennys aika voi vaihdella uunin tehon mukaan. Puhko nousevat kuplat niin pannu kakku paistuu tasaisesti. 
Tarjoile hillon kera.

tiistai 22. huhtikuuta 2014

Kaakaoiset banaanimuffinssit, gl, la

Vuorossa on ollut jo hetken aikaa hyvän muffinssireseptin kehittäminen, ja näistä tuli hyviä! Banaaneja oli iso nippu menossa kohti poisheittokuntoa, mutta näihin ne sai vielä hyvin pelastettua :)


Tästä taikinasta paistoin 12 kpl kohtuullisen isokokoisia muffinsseja.

3 kananmunaa
1,5 dl sokeria
150 g pullomargariinia
2,5 dl gl.jauhoseosta
0.5 dl kaakaojauhetta
1,5 tl leivinjauhetta
3 banaania 

Vaahdota munat ja sokeri, sekoita joukkoon margariini ja kuiva-aineseos sekä soseutetut banaanit.
Jaa taikina 12 muffinssivuokaan, paista 180 asteessa n. 20 minuutin ajan kypsiksi.

Ennen tarjoilua päälle pursotettiin kerma-tuorejuustoseos, mutta yhtälailla pintaan kävisi vaikka suklaaganache tummasta suklaasta. Ja hyviä nämä on ihan ilman mitään pintaakin!

torstai 17. huhtikuuta 2014

Gluteeniton reikäleipä

Päätin tänään kokeilla tehdä reikäleipää. Löysin Pörden keittiön sivuilta ohjeen, jota muokkasin kuiva-ainekaapin sisällön mukaan.

5 dl maitoa
2 tl psylliumia
2 tl suolaa
2 rkl siirappia
2 ps kuivahiivaa
5 dl grove mix jauhoseosta
2,5 dl semper fin mix jauhoseosta
½ dl pullomargariinia


Lisää psyllium 42 asteisen maidon joukkoon ja anna turvota n. 10 min.

Lisää suola, siirappi, grove mix jauhot, semperin jauhot, kuivahiiva ja pullomargariini. Alusta taikina hyvin käsin. Taikina saa jäädä pehmoiseksi. Kaada taikina jauhotetulle leivonta alustalle ja leivo jauhoissa kaksi saman kokoista leipää ja laita ne uunipellille.

Taputtele leivät jauhotetuin käsin pyöreiksi reikäleiviksi ja ota muotilla keskustasta pyöreä pala pois ja pistele haarukalla leipien pintaan kuviot.

Anna reikäleipien kohota lämpimässä vedottomassa paikassa leivinliinan alla n. 20-30 min.
Paista 225 asteisessa uunin lämmössä 20-30 min.

Leivästä tuli todella rapea ja maukas, suolaa olisi saanut olla vähän enemmän.

keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

Gluteeniton pitsapohja

Sunnuntaina teki pitsaa mieli, mutten jaksanut lähteä valmiita resptejä etsimään vaan tuunasin taas olemassa olevaa perusreseptiä ruokavalioon sopivaksi, ja ai että tuli hyvää! Voi helposti sanoa, että parasta pitsaa mitä ollaan ikinä tehty!

2 dl grov mix -jauhoseosta
3 dl vaaleaa glut. jauhoseosta
4 tl leivinjauhetta
1 rkl suolaa
3 dl vettä
3/4 dl ruokaöljyä

Paista täytettynä 225 asteessa puolisen tuntia.

Ja tulee aivan ihana rapsakka pohja!


sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

Pehmeä vaalea vuokaleipä

Löysin tämän ohjeen netistä surffaillessa, tosin en muista mistä. Modasin sitä vähän jauhojen ja rasvan suhteen. En ole aikaisemmin tehnyt tälläista vuokaleipää ja onnistui loistavasti. Myös maku oli myös todella loistava ja koostumus kivan pehmeä. Suosittelen kaikille tätä!



1/2 l maitoa
50 g hiivaa
1 tl suolaa
1 rkl psylliumia
ripaus sokeria
1/2 dl perunahiutaleita
2 rkl sulatettu voita / pullomargariinia
n. 5 dl grov mix -jauhoseosta

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon.
Lisää suola, sokeri ja psyllium-jauhe.
Anna taikinajuuren levätä n. 15 min liinalla peitettynä.

Sekoita joukkoon perunahiutaleet, voi / margariini sekä jauhot.

Kaada taikina voideltuun, suorakaiteen muotoiseen leipävuokaan ja anna kohota lämpimässä paikassa 30min.

Paista 200 asteessa n. 40 minuuttia.

keskiviikko 9. huhtikuuta 2014

Gluteenittomat perunarieskat

Ylijäävästä perunamuussista on ihan pakko tehdä pikkuperunarieskoja, ja tällä kertaa tehtiin gluteenittomana :) Tämän rieskareseptin olen saanut aikoinaan lapsuudenystävän äidiltä, nyt se on vaan tuunattu ruokavalioon sopivaksi.

2 ½ dl perunamuussia
suolaa
2½ dl grov mix -jauhoseosta
(loraus kermaa, maitoa tai vettä)
- sekoita kaikki aineet keskenään, lisää neste joukkoon, jos taikina jää kovin jähmeäksi
- paista 250 asteeessa n. 10 min.


maanantai 7. huhtikuuta 2014

Karppaajan mutakakku

Tämä resepti kuvineen päivineen on suoraan toisesta blogistani, mutta tänne se kuuluu myös, ehdottomasti!


En muista mistä reseptin löydin, mutta tässä, kannattaa kokeilla!

200g voita (käytin 60% margariinia vähentääkseni edes osan rasvamäärästä)
200g tummaa suklaata
2 dl Canderel-makeutusjauhetta
5 kananmunaa
2 rkl mantelijauhetta
- sulata rasva ja suklaa kattilassa, sekoita joukkoon makeutusjauhe, ja anna seoksen jäähtyä rauhassa
- vatkaa suklaa-rasvaseoksen joukkoon kananmunat yksitellen, ja lisää lopuksi mantelijauhe
- kaada taikina voideltun n. 16-18 cm:n irtopohja/-reunavuokaan
- paista 200 asteessa n. 15 min.
- jäähdytä kakku huolellisesti ennen tarjoilua, itse tein kakun aamupäivällä ja tarjoilin vasta illalla vanillavaahdon kanssa, hyvää oli :)
- eri makuisista suklaista ja/tai esansseista saisi kivaa lisämakua kakkuun, vaikkapa esim. manteli- tai minttuaromilla, pienellä tilkalla likööriä tai konjakkia
- makeutusaineen korvaan kyllä seuraavalla kerralla vaikka vain puolella desillä sokeria, koska sitten voin paremmalla omallatunnolla tarjoilla tätä lapsillekin
- kakku on KOVIN suklaista ja kovin makeaa, eli tästä pikkaraisen näköisestä kakusta riittää helposti ainakin 6 palaa, ehkä jopa 8.

sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Kalakeitto

Kokeilimme tehdä kalakeittoa pari viikkoa sitten ja käytimme tuoreita kirjolohi ja kuha fileitä pakastekalan sijasta. Kalakeitosta tuli parasta mitä ollaan koskaan tehty. Nyt päätettiin tehdä uudestaan kun lapsetkin siitä tykkäsivät.

2 litraa vettä
1 lohifile (n. 600g)
1 kuhafile (n. 400g)
Pari pussia peruna & keittokasvikset pakastetta
2 kalaliemi kuutiota
suolaa
tilliä

Valmistus:
Laita vesi kiehumaan ja lisää peruna & keittokasvikset. Anna kiehua hetki ja lisää lihaliemikuutiot ja mausteet. Odota hetki ja lisää kalat. Ruoka valmistuu n.30 minuutissa.

perjantai 4. huhtikuuta 2014

Suklaaleivokset puolukkamarmeladilla

Tätä superherkkua tein jouluna Kakkupuodin joulumyyjäisiin ja vähän muutenkin, omaksi ja vieraitten iloksi, ja on muuten hyvää! Pehmeä kakku, makean hapokas puolukka ja tumma suklaa on aivan lyömätön liitto!


5 kananmunaa
2½ dl sokeria
2 dl gl.jauhoseosta
2 rkl tummaa kaakojauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
½ tl soodaa
200 g tummaa suklaata
200 g voita / margariinia
150 g ranskankermaa

puolukkamarmeladia

suklaapinta
 1½ dl kermaa
250g tummaa suklaata
1 rkl voita

- kuumenna uuni 175 asteeseen
- vuoraa uunipelti / neliskanttinen reunavuoka leivinpaperilla
- sulata voi ja sulata joukkoon suklaa
- sekoita keskenään kuivat aineet
- vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, lisää joukkoon kuiva-aineseos, suklaa-voiseos ja ranskankerma
- kaada uunivuokaan ja paista n.20-30 min. kypsäksi
- anna pohjan jäähtyä hetken

- pilko suklaa kattilaan ja kaada joukkoon kerma, kuumenna sekoittaen kunnes suklaa sulaa
- lisää joukkoon voi, ja anna seoksen jäähtyä hetki

- levitä jäähtyneelle kakkupohjalle puolukkamarmeladi tasaisesti ja sen päälle suklaaseos
- anna jäähtyä kunnolla ennen leikkaamista

torstai 3. huhtikuuta 2014

Jauhelihamureke

Tänään päätin tehdä jauhelihamureketta, tosin en ole aikaisemmin tehnyt gluteenittomana. Piti hetki miettiä millä korvaan korppujauhot. Kokeilin perunakuitua ja se sopisi aivan täydellisesti.



1dl perunakuitua
2dl laktoositonta ruokakermaa 
750g naudan jauhelihaa
1 muna
1 iso sipuli
paprikajauhetta
suolaa 
maustepippuria

Valmistus: 
Sekoita ainekset keskenään ja lisää mausteet oman maun mukaan. Itse testaan makua pienellä palalla mikrossa niin tietää miltä maistuu valmiina. Aseta uuniin 200 astetta keskilämmölle. On valmista n. 1 tunnissa. Tarjoile perunasoseen kanssa.

keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

Smetanalohi

Tästä helposta ja herkullisesta ruuasta on nopeasti tullut meidän perheen uusi lemppari. Resepti löytyi muutaman viikon takaa Pirkka-lehdestä, ja vähän modattuna tässä meidän versio pottumuussin kanssa :)


  kirjolohifilee
400 g smetanaa
suolaa ja tuoretta tilliä silputtuna

Kuumenna uuni 200 asteeseen, laita kala nahkapuoli alaspäin uunivuoalle ja levitä smetana-mausteseos päälle. Paista 20-30 min kunnes pinta alkaa säädä kunnolla väriä.

Kaakaoiset mantelikeksit

Tämän reseptin sain työkaverilta jo jokunen vuosi sitten, ja en olisi ikinä uskonut miten hyviä näistä tuli! Työkaveri vielä kun on sellainen krooninen koiranleuka ja tarjoili keksit paperisesta ruisleipäpussista, niin tosissaan luulin, että nyt taas hyväuskoista vedätetään, mutta onneksi uskaltauduin maistamaan :)

Näihin tulee kiva rapsakka ulkokuori ja pehmoinen, hiukan sitkas sisus, vähän macaronsmaisia keksejä, muttein sitten kuitenkaan, eli testatkaapas! Ja helppoja kuin mitkä, voi tehdä vaikka lasten kanssa!


2 valkuiaista
200g mantelijauhoa tai -jauhetta
175g tomusokeria
30g kaakaojauhetta

- vatkaa valkuaiset ja tomusokeri keskenään
- kääntele joukkoon mantelijauhe/-o ja kaakao
- pyörittele märin käsin noin pienen luumun kokoisia palloja leivinpaperilla vuoratulle uunipellille
- paista 200 asteessa n. 10 min
- keksit on uunista tullessa vielä pehmoisia, eli anna keksien jäähtyä pellillä ennen kuin siirrät ne

Suklaamuffinssit -gl, la-

Tämän suklaamuffinssireseptin olen tuunannut "Suklaaunelmat"-kirjasta löytyvästä kahden suklaan muffinssien reseptistä gluteenittomaksi ja laktoosittomaksi. Tästä reseptistä saa 12 kpl reilunkokoisia muffinssia.


3dl gl.jauhoseosta
1dl kaakaojauhetta
1rkl leivinjauhetta
1tl vaniljasokeria
1dl hienosokeria
185g tummaa suklaata karkeana rouheena
2 isoa kananmunaa
3/4dl ruokaöljyä
2,5dl maitoa tai kermaa

- kuumenna uuni 200 asteeseen
- sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää joukkoon rouhittu suklaa
- vatkaa munat ja öjly kuohkeaksi vaahdoksi ja lisää joukkoon maito
- sekoita neste kuivien aineitten joukkoon varovasti käännellen
- pursota / lusikoi muffinssitaikina vuokiin, ja paista n. 20min

Kuvan muffinssit koristelin appelsiinituorejuusto-kerma-pursotuksilla, ja täytyy sanoa, että sopi tuhdin suklaisen leivonnaisen kanssa hyvin yhteen ja toi siihen kaivattua raikkautta.

Ajattelin myös, että taikinaa voisi hyvin maustaa vaikka rommi- tai appelsiiniaromilla, jotta jo taikinaan saisi hiukan kaakaota voimakkaampaa potkua. Pitääpä laittaa testaukseen!


tiistai 1. huhtikuuta 2014

Porkkanaleipä

Raaka-aineet:

3 dl laktoositonta maitoa
30 g hiivaa
1 rkl psylliumkuorijauhetta
1 tl suolaa
1 munaa
2 dl porkkanaraastetta
1,5 dl tattarirouhetta
5 dl luontaisesti gluteenitonta jauhoseosta


 

Valmistus:

Liuota hiiva haaleaan maitoon, lisää psylliumkuorijauhe ja anna turvota 10 minuuttia.. Lisää suola, muna ja raaste. Sekoita jauhot keskenään ja lisää taikinaan. Vatkaa sähkövatkaimella 5 minuuttia. Kaada taikina hyvin voideltuun n. 1,5 litran vuokaan. Peitä liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa lähes kaksinkertaiseksi. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.