lauantai 19. marraskuuta 2016

Kinuski-suolapähkinäkakku

Suolapähkinäpussi sattui tarttumaan kauppareissulla käteen, ja taas muistui mieleen yksi blogisurffaillessa löytynyt herkullisen näköinen leipomus! Tuunailin vähän alkuperäistä reseptiä muuttaen sen kakkumaisemmaksi ja tietty gluteenittomaksi. Gluteenittomuus teki tässä tapauksessa kakkuosuudesta kuivahkon, joten keittelin herkulle vielä mokkakinuskikastikkeen. Alkuperäinen piirakkaresepti löytyy Kermaruusun blogista.


kakku:
100 g voita
1,5 dl sokeria
1 kananmuna
2,5 dl Semper FinMixiä
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
1 dl kermaa
- vaahdota huoneenlämpöinen, pehmeä voi ja sokeri, lisää kananmuna
- lisää kuivat aineet ja lopuksi kerma
- kaada taikina reunavuokaan (eli alle pelti ja leivinpaperi)
- paista 175 asteessa n. 25 minuuttia

kinuski:
1 dl kermaa
 1 dl fariinisokeria
0,5 rkl voita
1 dl suolapähkinöitä
- keitä kermaa ja fariinisokeria kattilassa n. 15 minuuttia / valmiiksi kinuskiksi
- sulata joukkoon voi
- rouhi suolapähkinöitä veitsellä pienemmäksi ja kaada joukkoon

Kaada kinuski aavistuksen jäähtyneen kakun päälle, ja anna jäähtyä kylmässä. 

mokkakinuskikastike: 
1,5 dl kermaa
1 rkl pikakahvijauhetta
0,5 dl muscovadosokeria (tai fariinisokeria)
- keittele ainekset hiljaksiin kattilassa sakeaksi

Päällinen on aivan huikean herkullinen, ja hiukan liian kauan kiehuneena kinuski sopisi vaikka pellille kaadettavaksi ja leikattavaksi kiuskipaloiksi! Tähän leivonnaiseen voisi hyvin tehdä pohjan myös murotaikinasta, jolloin se olisi sellaista kivan rouheaa kauttaaltaan. Menee tuotekehitykseen siis!

tiistai 15. marraskuuta 2016

Pekoni-valkosipulipiirakat, gluteenittomana ja laktoosittomana

Ystäväisen kahvipiipahdusta varten leivoin pekonipiirakoita uusiin pikkuvuokiin, jotka tarttui mukaan parin viikon takaisilta Osaava Nainen -messuilta :) 

Halusin piiraista supermaukkaita, joten pekonimurun lisäksi sekoittelin joukkoon vaikka mitä herkkua! 

Tässä ensin luottopohjareseptini, jonka voi pikkuvuokia varten vaikka puolittaa niin halutessaan. Tämä määrä riittää sellaiseen perus-pyöreään-piirakkavuokaan hienosti:

125 g pehmeää voita
125 g maitorahkaa
3 dl jauhoja (esim. Semper FinMix-jauhoseos)
1 tl leivinjauhetta

- sekoita pehmeä voi ja maitorahka
- sekoita keskenään kuivat aineen ja lisää voi-rahkaseokseen 
- painele taikina voidellun vuoan pohjalle ja reunoille

täyte:
1 pss pekonimurua
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 prk mustavalkosipulituorejuustoa
1 kananmuna
(mausteita maun mukaan, itse ropsautin joukkoon vähän valkosipulisuolaa)
kirsikkatomaatteja
juustoraastetta
rucolaa


Täytettä varten paistoin valmista pekonimurua pannulla kunnolla kuivaksi ja rapeaksi, samalla pannulla kuullottui myös pieneksi pilkottu sipuli ja yksi puristettu valkosipulinkynsi. Pekoni-sipuliseoksen kaadoin pohjien päälle ja siihen päälle sekoittelin seoksen tuorejuustosta ja  kananmunasta. Päälle pilkoin pieneksi muutaman kirsikkatomaatin ja ripottelin juustoraasteen. 

Uunissa piirakat paistui 225 asteessa, isolle piirakalle aikaa tarvitsee varmaan 30-40 minuuttia, pienet valmistui nopeammin. 

Koristeena rucolaa.

maanantai 7. marraskuuta 2016

Salmiakkitryffelit

Sain paikallisesta Confetista testiin salmiakki- ja lakutuotteita, joille keksin heti pari hyvää kokeilukohdetta :D Tuotteet on lietolaisen Habanero Sound -valmistajan tuotteita, ja aivan tolkuttoman hyviä! Tästä linkistä pääset valmistajan sivuille ja katsomaan minkä näköisistä tuotteista on kyse. Tuotteita on myytävänä ainakin Raision Confetissa.

Salmiakkitryffeleitten ajatus lähti "Sokea Susi" lakritsijauheesta, joka oli yksi näistä testituotteista. Halusin tryffeleihin suklaan lisäksi totista salmiakin makua, joten lisänä on samalta valmistajalta lakusalmiakkipastaa sekä Fazerin turkinpippuri-crushia. 

Tryffelithän on tolkuttoman helppo valmistaa, ja syötävänäkään niitä ei kovin montaa voi kerralla syödä, eli ovat säästeliäitä myös siinä mielessä :) Tästä taikinasta tuli 30 kpl kirsikkatomaatin kokoista tryffeliä.

200 g tummaa suklaata
2 rkl voita
1 dl turkinpippuri-crushia
1dl tomusokeria
1 rkl lakusalmiakkipastaa

n. ½ dl lakujauhetta pinnoitukseen

Sulata voi ja suklaa kattilassa / vesihauteessa. Sekoita sulaneeseen massaan turkinpippuri-crush, tomusokeri ja lakusalmiakkipasta. Anna seoksen jäähtyä jääkaapissa n. 45 min.

Ota taikinasta kahdella pikkulusikalla nokareita, tiputa ne pieneen kulhoon, jossa sinulla on lakritsijauhe. Pyörittele nokareita kulhossa, kunnes ne on kokonaan jauheen peitossa. Pyörittele jauhotettuja nokareita käsin vielä pyöreämmäksi ja tarvittaessa jauhoita vielä uudelleen. Säilytä jääkaapissa.